Hva er et panikkanfall og hva kan du gjøre?
Tenk deg, plutselig føler du hjertet ditt pounding, håndflatene er svette og brystet gjør vondt. Du tror du har et hjerteinfarkt, men i virkeligheten opplever du et panikkanfall. Ifølge Psychology Today, ”et panikkanfall er et plutselig rush av frykt og angst som forårsaker både fysiske og psykiske symptomer.” Panikkanfall kan skje med hvem som helst og er overraskende vanlige. De kan være skremmende, men det er ting du kan til når du har en eller du føler at en kommer er ting du kan til når du har en eller du føler en kommer på.
Puste
Når du har et panikkanfall, kan pusten bli rask og gjøre fysiske og mentale symptomer mye verre. Tar sakte, dype åndedrag når du begynner å føle symptomer kommer på, kan bidra til å regulere følelsene dine og roe deg ned.
Lukk øynene
Ofte, tanker er racing gjennom hodet og stimuleringer rundt du kan holde dem spiraling. Lukking av øynene kan forhindre sensorisk overbelastning og hjelpe deg med å fokusere på å bruke andre teknikker.
Fjern deg selv fra situasjonen
Overveldende følelser av å være ute av kontroll eller følelser av å være fanget er vanlig under et angrep. Hvis det er mulig, fjern deg selv fra den utløsende situasjonen. Plass kan hjelpe deg med å samle tankene dine, slik at du de-eskalerer.
Øv på mindfulness
Panikkanfall kan gjøre frykten uforholdsmessig fra virkeligheten. Mindfulness kan hjelpe deg med å koble deg til nåtiden og omgivelsene dine og sette ting tilbake i perspektiv.
Slappe
Mye som å puste, avslappende muskler kan bidra til å stoppe et angrep. Gjenvinne kontroll over spente muskler ved hjelp av progressive muskler avslapning. Føl spenningen flyte fra kroppen din som du slipper hver muskel med vilje og begynne å re-sentrere deg selv.
Drikk Zenbev
På grunn av sin lys følsomhet, tryptofan produserer en beroligende effekt som det utløser kroppens egen serotonin produksjon. Sitt ned og nyt avslappende kopp Zenbev uten døsighet. Følelser av panikk vil gradvis falme naturlig.
Under COVID-19 pandemien er følelser av angst normale og panikkanfall kan skje med hvem som helst. Den første er alltid verst, men hvis det skjer igjen minne deg selv om at du kom gjennom det før, og du vil igjen. Opplever et panikkanfall betyr ikke at det er noe galt med deg, men hyppige panikkanfall kan tyde på at du har en angstlidelse. Vi anbefaler at du snakker med helsepersonell hvis du er bekymret. Husk at dette også skal passere.