Sunn søvn = sunn vekt

maj 04, 2020
434
0

Med karantenebakst, komfort å spise og søvnløse netter er det ikke rart at begrepet karantene 15 blir stadig mer populært. Treningssenter og treningsstudioer er stengt de fleste steder, så det virker som om det er lite som kan gjøres for å bekjempe uønsket vektøkning. En fersk undersøkelse fra Howard Hughes Medical Institute ved University of Texas kaster lys over viktigheten av sunn søvn og å opprettholde en sunn vekt.

Normalt, når vi spiser nok, produserer hjernen hormonene ghrelin og leptin. Frigjøring av disse hormonene fører til en metthetsfølelse som reduserer sannsynligheten for at du vil fortsette å spise. Denne studien demonstrerte at kroppen etter en dårlig natt trenger mer energi for å fysiologisk balansere nattens slitsomme våkne faser. Lite søvn fører vanligvis først til økt aktivitet. Hjernen kompenserer for denne økte aktiviteten ved å øke sult. Samtidig reguleres hormonene som gir metthetsfølelse. Økte følelser av sult fører til økt spiseatferd; man spiser mer enn det som faktisk er nødvendig av kroppen. På kort tid overskrider inntaket behovet, og i løpet av en uke kan dette føre til en økning på opptil en kilo kroppsvekt.

Hvordan bestemte forskerne dette? Studiefagene ved University of Texas ble pålagt å redusere søvnvarigheten med en time per natt i løpet av en fivenight-periode. Denne simuleringen gjenspeiler ofte en vanlig arbeidsuke – der søvnunderskuddet deretter utgjøres i helgen. Etter bare fem netter, viste resultatene at utilstrekkelig søvn førte til betydelig vektøkning. I gjennomsnitt ble nesten 0,82 kg kroppsvekt tilsatt per uke.

Studien viste også at et sunt, normalt søvnmønster fører til tap av kroppsvekt – men denne prosessen tar mye lenger tid. Denne uønskede økningen i appetitt, spesielt hos kvinner, kan føre til betydelig vektøkning i løpet av kort tid. Heldigvis er det motsatte; Imidlertid er vekttap ofte tregere enn vektøkning.

Konsekvent, tilstrekkelig, regelmessig søvn kan gå langt for å snu denne trenden. En kopp Zenbev sammen med egenomsorgsritualer, riktig ernæring og god søvnhygiene vil bidra til mye mer enn den godt uthvilede følelsen. Noe å tenke på.