Søvnlammelse: Hva er det?

augusti 05, 2020
419
0
blog

Du har kanskje hørt om, eller opplevd, søvnlammelse. hva er det? Silas Weir Mitchell identifiserte offisielt fenomenet i 1876, men dette maleriet av Heinrich Fussili i 1781, ”Der Nachtmahr” (The Nightmare), viser bevis på levende erfaring med bevissthet / hjelpeløshet elementer som er unike for denne opplevelsen lenge før. Hvis dette har skjedd med deg, er det ikke nytt, og du er ikke alene.

hva er det?

Søvnlammelse oppstår når man befinner seg delvis våken under søvnen, men ikke i stand til å bevege seg. Dette skremmende prospektet påvirker omtrent 8% av befolkningen. Søvnlammelse oppstår hovedsakelig under rask øyebevegelse (REM) søvn. Episoder kan variere fra noen få sekunder til noen få minutter lange. Forekomster av søvnlammelse er vanligvis ledsaget av levende hallusinasjoner som gjør situasjonen sammenlignbar med et mareritt. De berørte kan også oppleve en følelse av kvelning eller forestille seg en tilstedeværelse i nærheten. Se hvordan jomfruen i Fussili maleriet ikke bare sover, men inert og hjelpeløs som en filledukke. Demonene sirkler og sitter til og med på brystet, men hun kan ikke gjøre noe, en skrekk utover marerittaktige proporsjoner.

Hvorfor skjer det?

Selv om det ikke finnes noen standard måte å diagnostisere det på, er søvnlammelse knyttet til posttraumatisk stresslidelse (PTSD), narkolepsi, depresjon og angst. Opplevelsen er ikke eksklusiv for disse forholdene, skjønt. Det er normalt at kroppen er i lammelse under REM-søvn, slik at du ikke oppfører deg som dine levende drømmer. Du skal ikke være klar over dette, skjønt. Tidspunktet bør fjerne lammelsen før du er bevisst.

 

Hvis du er ute etter svar, foreslår moderne medisin å identifisere eventuelle underliggende psykologiske faktorer for å avgjøre om det er en isolert hendelse. Utdanning på riktige søvnvaner er viktig siden feil søvn eller en skiftende tidsplan kan føre til søvnlammelseshendelser.

Hva kan du gjøre?

Det er her Zenbev Drink Mix kan tre inn som et forebyggende tiltak. Det er alltid trygt å anta at kvalitetssøvn reduserer risikoen for abnormiteter i hverdagen inn og ut av sengen. Søvnlammelse faller inn i denne kategorien av risiko. Zenbev kan også hjelpe angsten som kommer av bekymringer om eventuelle søvnproblemer. Men hvis du opplever gjentatte hendelser av søvnlammelse som påvirker ditt generelle humør og livskvalitet, anbefales det å se legen din.

 

Samlet sett høres dette konseptet skremmende ut, men de berørte kan ta trøst i det faktum at marerittene ikke utgjør noen trussel mot deres helse. Å ta forholdsregler med gode søvnvaner og ta hensyn til ens mentale helse kan gjøre underverker. Zenbev, det sunneste søvnhjelpen, er bare ett av de nyttige verktøyene du kan bruke, slik at dette ikke skjer med deg.