Hvordan ”Lært opphisselse” påvirker søvnen din

augusti 11, 2020
395
0

Du kjenner den følelsen. Du endelig komme til sengs etter gjesping hele dagen, deretter fortsette å ligge våken i sengen ute av stand til å faktisk sovne. Utover frustrerende! Denne erfaringen kalles psykofysiologisk søvnløshet (PI), som kan skyldes en rekke livsstils- eller helsefaktorer. Det er medisinske inngrep som du kan prøve å svekke effekten av PI, selv om mange mennesker ikke har hørt om dem.

Ifølge en studie publisert i Indian Journal of Psychiatry,”To tredjedeler av pasienter med søvnløshet rapporterer en dårlig forståelse av behandlingstilbud, og mange vender seg til alkohol (28%) eller utestede over-the-counter rettsmidler (23%)”. Behandlingstilbud inkluderer: stimulanskontrollterapi, kognitiv atferdsterapi og søvnutdanning.

Hva er lært opphisselse?

En vanlig grunn til at folk lider av psykofysiologisk søvnløshet er et fenomen kjent som: lært opphisselse. Søvnpsykologer anbefaler å begrense aktivitetene du forbinder med sengetid fordi tro det eller ei, de kan direkte påvirke måten kroppen og hjernen tolker å være i sengen.

Enkelt sagt, hjernen din må knytte sengen din til søvn, ikke andre aktiviteter. Hvis du gjør mange aktiviteter i sengen som lesing, skissering, ser show, henger ut, hjernen mønstre stedet med våken, stimulert aktivitet. Omvendt sover hjernen din bedre hvis den ikke forvirrer sofaer, hengekøyer, stoler og andre ikke-sengeplasser med søvn.

Anbefalte fremgangsmåter

Hvis du har søvnproblemer, er det så viktig å respektere den delikate balansen i hjernen og hvordan den forbereder seg på å sette deg i dvale. Bevar sengen din for søvn alene. Den beste praksisen, kalt søvnbegrensning inkluderer å komme i seng strengt for den tiden du ønsker å sove den natten, og ikke henge rundt etter å ha våknet opp. Som artikkelen av D. Smith nevner, hvis noen sover i 6 av de 8 timene de er i sengen, anbefales det at de begrenser sin tid under dekslene til bare de 6 timene. Selv om dette resulterer i mindre søvn i utgangspunktet, tretthet bygget opp fra tapte timer kan innlede en ny søvn tidsplan under normale omstendigheter.

Lær å unngå disse

En annen vanlig feil er å prøve å gjøre opp for tapt søvn ved å forbli i sengen lenger enn nødvendig. Hvis du finner deg selv lider av søvnløshet, det beste du kan gjøre er å prøve å unngå å sove andre steder og holde sengen en søvn-bare sone. Målet er å bare være i sengen når du faktisk sover, slik at hjernen forbinder seng med søvn.

Andre anbefalinger er å unngå lur, kaffe og alkohol spesielt nær sengetid. Alle som føler kallet til en lur nå og da bør huske på at uansett søvnkrav du sover av i løpet av dagen, vil tilsvarende forkorte nattsøvnlengden.

Vi er her når du trenger oss!

Zenbev Drink Mix kan hjelpe deg med å begrense tiden i sengen med søvn og ytterligere bistå i å knytte sengen din til søvn. Jo bedre du sover i sengen jo bedre hjernen din forbinder den med søvn og spiralen av positiv søvn forbedrer seg i stedet for forverres. Det er mange over counter søvn hjelp merker, men Zenbev er den sunneste søvnhjelp tilgjengelig! Sett Zenbev til å arbeide for deg å forbedre episoder av psykofysiologisk søvnløshet og satt til hvile lært opphisselse.