moderne vuggesang: kan musikk hjelpe deg å sove?

juli 21, 2020
189
0

Musikk og søvn har blitt sammenflettet så langt tilbake som 2000 f.Kr. Vuggesanger er vanlig i nesten alles tidlige år, dateres tilbake til den gamle sivilisasjonen i Babylon hvor de første innspilte forekomstene av disse sangene for å lulle babes å sove er funnet. Tilbake vårt fokus til moderne tid, kan de fleste mennesker forholde seg til følelsen av å bli vugget til å sove ledsaget av en beroligende sang, så det er ikke rart at praksisen med å lytte til musikk ved sengetid finner seg opprettholdt av voksne som lenge har vokst fra sengen. Musikk brukes ofte som en teknikk for å hjelpe angst, men hjelper det deg virkelig å sovne og sove?

 

Kan musikk hjelpe med å sovne?

Det korte svaret er ja. Det finnes en rekke studier som tyder på akutte økninger i søvnkvalitet når du lytter til avslappende musikk. I en meta-analyse av 10 forskjellige søvnstudierstøttet resultatene saken for musikkintervensjon som et pålitelig søvnterapialternativ. Resultatene er imidlertid ikke alltid så svart-hvitt. En undersøkelse spurte 651 amerikanere om søvnvaner, deres musikkpreferanser og om de brukte musikk til søvnhjelp. Av de spurte hevdet 62 at de brukte musikk til å sovne, selv om et stort utvalg av musikksjangere ble rapportert. Dette tyder på at selv om man forventer at musikk som klassiske stykker skal være mest effektive i å slappe av sinnet, kan et emnes foretrukne sjanger vise seg å være like nyttig.

 

Kan musikk hjelpe med å sove?

Den rette typen musikk skader ikke søvn og kan hjelpe til på uventede måter. I en studie om unge voksne med kort søvnventetidble beroligende musikk spilt den første timen de lå i seng på et søvnlaboratorium. Det forskerne fant var at selv om musikken ikke nødvendigvis hjalp dem å sovne raskere, økte den dype søvnstadier, noe som tyder på en statistisk høyere søvnkvalitet ved bruk av musikk. Med depresjon og angst på vei oppover, er det godt å vite at noe enkelt og lett tilgjengelig kan være effektivt for å gi naturlig angsthjelp og muligens forbedre søvnkvaliteten.

 

Musikk Sjangere

I gjennomgangen av forskningen om musikk som søvnterapi, kommer ideen om klassisk musikk opp regelmessig. Klassisk synes å være den universelle maskot for avslappende musikk. Tempo er en stor innflytelse på de avslappende kvalitetene til musikk og den klassiske sjangeren synes å ha en stor gjeng med oppføringer med et konsekvent lavt tempo som tilnærmer det bankende hjertet hørt i livmoren. Hvis man skulle prøve å bruke resultatene av disse studiene, bør klassisk musikk være et pålitelig utgangspunkt med tanke på det prøvde og sanne ryktet. Det står til grunn at høy musikk med uberegnelige beats og tempo sannsynligvis ikke bidrar til naturlig avslapning og søvn.

 

Musikk og depresjon

Det er viktig å ikke vedta en størrelse passer alle tankesett om musikkterapi og bruk. Søvnforstyrrelser kan hjelpes med musikalsk inngripen, men hva noen kan vurdere et hjelpemiddel, andre kan vurdere en forstyrrelse. Det er viktig å erkjenne hva som fungerer for den enkelte med noe så variabelt som søvn og musikk preferanse. Når det er sagt, har musikk hatt en bevist innvirkning på depresjonsnivået hos eldre, med en del av effektene som korrelerer med forbedret søvn. Akkurat som Zenbever musikk naturlig, og når den brukes på riktig måte gir naturlig hjelp for angst og søvn.

 

Musikk har vist seg verdig som et naturlig søvnhjelpemiddel i alle samfunnslag, alle aldre og en rekke av dem som er rammet av søvnproblemer. Det ser ut til at den rette typen musikk til rett tid fortsatt er i stand til å lulle oss til gylne søvne hvis vi lar den.